Heb je al ooit gehoord van Saison?

Als Hopviseur proeven we alle soorten bieren en stijlen. Om te ontdekken, om te proeven, om te vergelijken en om van te genieten. Zo leer je heel wat exotische en minder exotische bieren kennen. Dat gaat van een simpel blond bier tot een complexe, donkere Russian Imperial Stout. Maar als je me vraagt wat mijn favoriete bierstijl is, zal ik waarschijnlijk antwoorden: “Saison.”

Ik herinner me nog mijn eerste kennismaking met een saison. Tijdens de opleiding zythologie kwam ik voor het eerst in contact met de “godfather” van de saisons: Saison Dupont. Het bier was uitermate drinkbaar, verfrissend en zo toegankelijk voor mensen als mezelf die nog niet veel verschillende bieren hadden geproefd. Het was echt een hele nieuwe wereld die opeens openging.

Het is wel verrassend dat saisons toch veelal onder de radar blijven. Natuurlijk, bierliefhebbers op Instagram pakken vaker uit met een zotte milkshake IPA of een exclusief zurig fruitbier dat slechts in beperkte oplage te verkrijgen is. Maar toch…

Waarom zouden we niet wat meer in de funky wereld van saison duiken?

Wat is een Saison?

Saison is een typisch Belgische bierstijl en vindt haar oorsprong in de 19e eeuw in Henegouwen. Saison is afgeleid van het Franse woord voor “seizoen” en dat was het oorspronkelijk ook: een seizoensbier. Het bier werd vroeger enkel in de winter gebrouwen om te kunnen drinken tijdens het oogstseizoen door de seizoenarbeiders op de boerderij. Tegenwoordig kan je saison bier het hele jaar door verkrijgen.

Brouwen van saison was een ideale activiteit tijdens de minder drukke wintermaanden, maar bracht wel wat problemen met zich mee. Het bier moest immers bewaard worden tot het oogstseizoen. In de 19e eeuw was er nog geen sprake van koelkasten op de boerderijen. Men kon ook niet gewoon een hoger alcoholpercentage voorzien, want dan zouden de aangeschoten seizoenarbeiders hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren. In het warme weer van het oogstseizoen werden er heel wat liters bier verzet en dus was het belangrijk om het bier een dorstlessend karakter met laag alcoholpercentage te geven.

Dit lukte de brouwers door het bier lang te laten uitgisten en extra hop (en kruiden) toe te voegen. Hop is van nature een bewaarmiddel en hielp dus bij de bewaring van het bier tot de zomer.

Voorwaarden

Niet ieder bier kan zomaar bestempeld worden als een saison. De saisonbrouwers hebben voorwaarden opgesteld waaraan het bier moet voldoen. Eén van de vooropgestelde voorwaarden is dat het bier gebrouwen moet zijn in de provincie Henegouwen. Hier kwam weerklank op van brouwers buiten Henegouwen die ook saison bier wilden brouwen. Zoals je kan verwachten van een Belgische bierstijl, werd er dan ook een compromis gesloten.

Bier wordt beschouwd als saison als het voldoet aan de onderstaande voorwaarden, maar het mag afwijken op 2 punten. Waardoor je in principe ook buiten Henegouwen een saison kan brouwen.

Alle voorwaarden op een rijtje:

 • Bier van hoge gisting met nagisting
 • Gebrouwen in de provincie Henegouwen
 • vol. tussen 5% en 6,5%
 • Donkerblond tot amberkleurig
 • Dorstlessend van karakter
 • Goed gehopt en/of gekruid
 • Hoge vergistingsgraad (geeft een “droog” bier)
 • Afgevuld in 75cl flessen
 • Vooral regionaal verkrijgbaar
 • Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk

Toegegeven, sommige voorwaarden zijn voor interpretatie vatbaar. Het zou bijvoorbeeld duidelijker zijn als de saisonbrouwers vastleggen vanaf welke vergistingsgraad er sprake is van een “hoge” vergistingsgraad.

Waarom saison?

Met bovenstaande voorwaarden lijkt saison een zeer technisch bier, maar voor mij persoonlijk moet het gewoon een paar vakjes aanvinken.

Een saison moet droog zijn, vrij hoppig, een duidelijk gistkarakter hebben en een soort rustiek randje hebben – of dat rustieke nu komt van een gemengde gisting, speciale gistculturen of -processen, of gewoon saisonmagie is, laat ik in het midden.

 

Interesse om zelf eens een saison te proberen? De ideale instappers zijn Saison Dupont of Saison d’Erpe-Mere.

Wil je saison bier combineren met eten? Zet de saison dan bij gebakken of gefrituurde vis, een kruidig of pikant gerecht of gewoon als lekkere aperitief.

 

Probeer binnenkort dus zeker eens een saison en laat hieronder weten hoe je het vond.

 • Bericht auteur:
 • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord