5 tips om het juiste bier voor bierliefhebbers te vinden

“Welk bier moet ik kopen? Het is een cadeau voor iemand die echt graag bier drinkt…”

Bier is een geweldig verjaardagsgeschenk of gewoon een goed cadeau om iemand gelukkig te maken. Als je echter niet veel weet over bier, kan het behoorlijk ontmoedigend zijn om er het juiste bier uit te kiezen. Zeker als de ontvanger van het cadeau een echte bierliefhebber blijkt te zijn. 

Als je niet helemaal vertrouwd bent in de bierwereld, geen paniek. Hier zijn onze 5 tips om je te helpen bij het stressloos kiezen van leuke bieren voor uw volgende cadeau.

1. Ontdek wat voor bier ze graag drinken

Er is niets zo erg als bieren kopen die de ontvanger helemaal niet lust of waar hij/zij helemaal niet voor open staat. Het helpt dus als je weet wat de ontvanger graag heeft.

De meeste bierliefhebbers hebben bepaalde voorkeuren. Sommige bierdrinkers houden het liever op blonde bieren. Anderen houden van de koffie en chocolade aroma’s in een stout. Denk eens na over wat je de ontvanger al hebt zien drinken in het verleden en kies iets vergelijkbaar.

Als je niet zeker bent wat de persoon verkiest, overweeg dan zijn/haar algemene smaak. Als de persoon een zoetekauw is, geeft hij/zij misschien de voorkeur aan een zoet bier. Terwijl als de ontvanger suiker voor het grootste deel wil vermijden, hij/zij misschien liever iets drogers en kruidiger wil hebben.

Als je het nog steeds niet zeker weet, vraag dan iemand in de winkel om een redelijk geprijsd en populair bier bij bierliefhebbers aan te bevelen.

2. Gebruik advies van je lokale bierhandelaar

Skip het shoppen in de grote supermarkt en ga op zoek naar een lokale bierhandelaar. 

Hier kan je steeds advies vragen aan het personeel. Deze mensen hebben vaak een passie voor bier en staan open om je verder te helpen in je zoektocht naar leuke bieren.

Hun advies kan je echt helpen bij het shoppen. Bierliefhebbers vertellen vaker verhalen over het “verschrikkelijke bier” dat ze hebben gekregen van mensen die een leuk cadeau voor hen zochten. Dit komt omdat mensen die niet erg bezig zijn met bier vaak geneigd zijn om bieren te kiezen die ze kennen of waar ze al eens van gehoord hebben. Maar dit zijn meestal ook de bieren waar echte bierliefhebbers niet echt op zitten te wachten.

De lokale bierhandelaar heeft vaak een beter inzicht in de bierwereld en kan je met enkele gerichte vragen hopelijk op de goede weg zetten voor je cadeau.

3. Koop lokaal

Hoe lokaler, hoe beter!

Als er nu één ding is waarvan bierliefhebbers houden, dan is het wel nieuwe bieren ontdekken. Misschien ken je wel iemand uit je dorp of vriendenkring die net gestart is met brouwen en bier verkoopt…

Ook al is het niet meteen hun lievelingsstijl, je doet een bierliefhebber altijd plezier met een lokaal biertje dat ze nog niet kennen.

Bovendien laat je met een lokaal en onbekend biertje zien dat je echt moeite in je cadeau hebt gestoken. 

Iedereen kan snel naar de supermarkt gaan en het eerste het beste het bier uitkiezen, maar voor een echte vriend ga je een stapje verder en doe je de moeite om op zoek te gaan naar een verrassend nieuw biertje dat de ontvanger misschien nog niet kent, maar graag wilt ontdekken.

4. Koop eens een duurder bier

Duurder is zeker niet altijd beter! Maar hogere prijzen kunnen soms wijzen op een speciale of exclusieve release die niet het hele jaar beschikbaar is. 

Bovendien is de kans groot dat het duurste, meest exclusieve en high-end bier in de winkel €25 kost. 

Die bieren met een hoger prijskaartje zijn nog steeds relatief betaalbaar. Zeker als je de prijzen gaat vergelijken met de prijzen van champagne, wijn of sterke drank. 

Kies voor een prijs waar je jezelf prettig bij voelt. Wanneer je het bier koopt, moet het gaan om het geschenk dat je kiest.

Duur bier is daarom niet het beste, maar het kan wel wijzen op een speciale release.

5. Let op de tijd van het jaar

Op een warme zomeravond wil je geen zwaar en donker winterbier drinken. Kies in plaats daarvan een bier dat goed bij het seizoen past. Het zal je keuze gemakkelijker maken. En niet te vergeten, het zal ook beter passen bij de stemming van de bierliefhebber.

Kies bijvoorbeeld eens voor een Saison in de zomer. Zijn dorstlessende karakter, laag alcoholgehalte en frisse kruidigheid, is ideaal om van te genieten bij zwoele temperaturen.

Tijdens de herfst kan je niet fout gaan met wat complexere smaken en aroma’s. De rijke smaak, gekarameliseerde mout en fijne hopbitters van een Spéciale Belge zal absoluut indruk maken op de bierliefhebber. 

Kies tijdens de winter voor een lekkere volmondige stout. Met zijn hoger alcoholgehalte, verwarmend mondgevoel en zoetbittere toetsen is het een zalige bierstijl om van te genieten tijdens de koude winterdagen. 

Ga in de lente ten slotte voor een fris fruitig bier. Dit kan een typisch Belgisch blond bier of tripel zijn. Durf gerust eens een Oude Gueuze of echt fruitbier te kiezen. Heerlijk fris met een volle smaak om het voorjaar in te zetten.

We hopen dat je met deze tips op jacht kan gaan naar het juiste bier voor jouw bierliefhebber. Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan ook zeker de verschillende smaakpakketten die we hebben opgesteld. Dit kan je nog verder inspireren…

Of laat je beste tips hieronder achter in de reacties!

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord