Kan je bier bewaren?

Wanneer je meer ervaring opdoet met bier proeven, wil je misschien je favoriete bieren gaan bewaren voor later. Of misschien wil je gewoon wat experimenteren met de evolutie van smaken als je het bier even laat liggen…

Dit artikel geeft advies waar je zeker rekening mee moet houden.

Samengevat zijn er vier punten waar je extra aandacht aan moet schenken bij het bewaren van bier:

  1. Licht
  2. Temperatuur
  3. Positie
  4. Het juiste bier kiezen

Maar hoe dat nu precies zit, ontdek je hieronder.

Licht

Als je zelf al eens een bak met flesjes pilsbier voor een langere tijd in de zon hebt laten staan, heb je misschien al ontdekt dat het bier niet meer smaakt zoals het eerder smaakte.

Deze smaakverandering heeft te maken met het licht waaraan het bier is blootgesteld. 

Na grondig onderzoek waarom bier in doorzichtige glazen flessen een smaakverandering ondergaat, leveren wetenschappelijke studies bewijs op dat ultraviolette (UV) straling van de zon hiervoor verantwoordelijk is.

De UV-straling van de zon gaat namelijk inwerken op de hop die in het bier zit. Meer specifiek gaat de UV-straling de zuren in hop beschadigen. 

Deze reactie veroorzaakt een chemisch proces dat een chemische stof produceert die bijna identiek is aan die van de spray van een stinkdier. Wanneer bieren te veel blootgesteld worden aan licht, verwijzen bierliefhebbers dan ook vaak naar “skunky” bier of noemt men het bier “lightstruck”.

Elk bier dat hop gebruikt, is onderhevig aan skunking. Nieuwe ontwikkelingen in de bierindustrie hebben echter geleid tot de ontwikkeling van stabiele hop om deze chemische reactie bij blootstelling aan zonnestraling zo veel mogelijk te voorkomen.

Voorafgaand aan de innovaties van de moderne bierindustrie moesten brouwers een oplossing bedenken om te voorkomen dat UV-straling hun brouwsels verpestte. Ze ontdekten dat het gebruik van donkerbruine bierflesjes het bier beter zou beschermen tegen UV-straling.

Vergelijk het met een zonnebril die onze ogen beschermt. Bruine bierflessen worden nog steeds gebruikt door veel van de meest populaire bierproducenten.

Bewaar daarom bier zo veel mogelijk op een donkere plaats waar geen direct zonlicht op de bieren schijnt.

Vanwaar komen de groene bierflesjes dan?

Bruine glazen flessen zijn nog steeds het ideale materiaal om te gebruiken voor het bottelen van bier, omdat het een goede bescherming biedt tegen UV-straling. Er was echter een tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog dat er veel vraag was naar bruin glas. Veel bedrijven konden geen bruin glas krijgen om bierflesjes te maken en moesten flessen van groen glas maken. De groene kleur beschermde niet zo goed als de bruine kleur, maar deed het beter dan helder glas.

Bierproducenten begonnen groen glas te gebruiken om hun bier van hogere kwaliteit aan te duiden. Dit maakte het voor consumenten gemakkelijker om te zien welke bieren afkomstig waren van Europese brouwerijen van hogere klasse en op die manier werd de groene fles een symbool van status. De huidige bierfabrikanten hoeven niet langer noodgedwongen groen glas te gebruiken, maar sommige bedrijven, zoals Heineken, blijven bij de groene flessen voor merk- en marketingdoeleinden.

Temperatuur

Wanneer je bier voor een langere tijd bewaart, moet je voorzichtig zijn met de temperatuur. Vooral grote temperatuurschommelingen kunnen hun invloed hebben op het bier. 

Langdurig hogere temperaturen kunnen een negatief effect hebben op de smaak van een bier. Warmte creëert zelf geen specifieke afwijkende smaak. In plaats daarvan zal een hogere temperatuur het oxidatieproces versnellen. 

Door oxidatie krijgen sommige bieren een muffe smaak. Meer moutige bieren kunnen zelfs een zoete, broodachtige en toffee-achtige smaak ontwikkelen. 

De “hoppigheid” van een bier verdwijnt ook bij te veel warmte. De bittere smaak die hop het bier geeft, blijft in het mondgevoel, maar al die citrusachtige of bloemige hoparoma’s blijven niet lang hangen in een te warm bier.

Vaak volstaat het al om bierflessen in een koele ruimte te zetten zonder al te veel temperatuurschommelingen, zoals een kelder. Als je het extra geld kunt uitgeven om een ​​koelkast met temperatuurregeling te hebben voor al je bieren, is dat natuurlijk de beste oplossing.

Positie

Als het gaat om het bewaren van bier, zullen experts vaak discussiëren over de juiste positie die je de flessen moet geven om ze te bewaren. Er zijn in feite twee verschillende meningen: degenen die vinden dat je de flessen verticaal moet bewaren en degenen die denken dat ze horizontaal moeten liggen.

De meest voorkomende reden om flessen rechtop te bewaren, is om roestvorming op de bierdop te voorkomen. Dit is een goed idee voor bieren met een metalen dop. 

Daarnaast zit er ook steeds een beetje lucht in de fles van tijdens het bottelen. Door de fles rechtop te bewaren zal het contactoppervlak tussen lucht en bier kleiner zijn dan wanneer je het bier horizontaal legt.

Wanneer je bier echter een echte kurk heeft, wordt er toch aangeraden om het bier horizontaal te bewaren. Als je het bier horizontaal legt, komt het bier tot tegen de kurk. Op deze manierblijft de kurk dus vochtig, zwelt ze op en zorgt voor een goede afsluiting van de fles. Eigenlijk voorkomt het horizontaal leggen in dit geval dat lucht de fles binnendringt en wordt het edele bier beschermd tegen oxidatie.

Tegenwoordig worden er echter ook veel plastic kurken gebruikt tijdens het bottelen en bij deze plastic kurken is het niet echt nodig om die bieren horizontaal te leggen.

Het juiste bier kiezen

Niet alle bieren zijn geschikt om te evolueren in smaak tijdens het bewaren.

In de 19e eeuw heeft Louis Pasteur pasteurisatie uitgevonden om de ontwikkeling van infecties in bier en melk te voorkomen. De brouwer gaat tijdens het pasteuriseren het bier kort verhitten zodat schadelijke bacteriën vernietigd worden die een negatieve invloed kunnen hebben op de smaak van het bier. 

Sindsdien hebben veel brouwers besloten hun bieren te pasteuriseren en te filteren zodat ze kunnen voorkomen dat het bier zich slecht ontwikkelt.

Maar dit betekent ook dat ze de gistcellen doden die het bier op een goede manier laten evolueren.

Ongefilterde en/of ongepasteuriseerde bieren zijn over het algemeen beter geschikt voor bewaring. Door gist in de fles te hebben, is het bier in wezen een levend wezen dat resterende zuurstof kan opnemen en langzaam kan blijven ontwikkelen.

Dit opent mogelijkheden voor smaakevolutie tijdens bewaring dat een bier zonder gist anders misschien niet zou kunnen bereiken.

Gefilterde en/of gepasteuriseerde bieren kunnen nog steeds karakterevolutie vertonen door veroudering, maar dit zal in veel mindere mate zijn.

Omdat er niet altijd expliciet op het etiket staat of het bier gefilterd en/of gepasteuriseerd is, kun je doorgaans vertrouwen op bierstijlen van ambachtelijke brouwerijen zoals donkere bieren, scotch, barrel aged bieren, quadruples, gueuzes, lambics, etc.

Je zult merken dat sommige bieren na een bepaalde tijd niet meer evolueren. Witbieren zijn over het algemeen het beste na 6 maanden (niet langer). 

Je zult ook merken dat de bieren op een gegeven moment niet meer evolueren. Met andere woorden, hun alcoholpeil zal langzaam blijven stijgen, maar de smaak zal afnemen. Dit fenomeen is volkomen normaal.

Test, experimenteer en proef voldoende!

Aanvullende tips

We raden je aan om steeds de datum waarop je je bieren hebt bewaard op de flessen te schrijven. Dit zal nuttig zijn, tenzij je een heel goed geheugen hebt. 

Doorgaans is het ook een goed idee om een ​​thermometer te hebben om de temperatuur te monitoren. Zo kan je mogelijke temperatuurschommelingen opvolgen. Als je merkt dat de schommelingen hevig en regelmatig zijn, kan je best de bieren verhuizen naar een andere plaats.

En dan nog een praktische tip: Plaats je flessen zodanig dat je de etiketten kunt zien. Op deze manier vergeet je niet wat er in je inventaris zit en heb je steeds een snel overzicht.

Conclusie

Over het algemeen is bier iets dat je vers wilt proeven. 

De meeste brouwerijen brengen hun bieren uit zodra ze klaar zijn om te drinken. Maar er zijn ook veel bieren gemaakt om te evolueren. Met de juiste zorg en geduld ontdek je misschien fatastische smaakevoluties!

Het is een zeer aangenaam gevoel om een ​​gewoon bier te openen dat 5 jaar is gerijpt, om vervolgens te ontdekken dat het is geëvolueerd tot een krachtig sterk bier met opmerkelijke kwaliteiten.

We hopen dat je met deze tips verder aan de slag kunt.

Heb je zelf ervaring met het bewaren van bier? Wat is er jou dan opgevallen? Waar moeten we zeker op letten? Laat je beste tips hieronder achter in de reacties!

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord